Με την άνοιξη να κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή της, οι βόλτες σε προορισμούς κοντά στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο ελκυστικές. Μια λοιπόν και έξοδος χωρίς καλό φαγητό δεν είναι ολοκληρωμένη, εμείς περιηγηθήκαμε σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη και προτείνουμε τέσσερα μαγαζιά – ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και κουτούκια – με ποιοτικό και γευστικό φαγητό για τους φίλους του κρέατος αλλά και μία ψαροταβέρνα με θέα στον Κορινθιακό κόλπο για τους λάτρεις των θαλασσινών.

29

Από την Κόρινθο ως τη Νέα Πέραμο και από τη Μαλακάσα και το Πολυδένδρι ως τη Σταμάτα, αυτοί είναι οι 5 προορισμοί που ξεχωρίζουν για το φαγητό τους αλλά και τη φιλοξενία τους.

Εβίβα

Στο Βοχαϊκό της Κορίνθου βρίσκεται, από το 2013, η ταβέρνα Εβίβα των αδερφών Μαυρονάσιου. Μια πραγματικά ξεχωριστή ταβέρνα με καταπληκτικό φαγητό, φιλικό προσωπικό και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ευρύχωρη και προσεγμένη η σάλα ενώ η γραφική και πλούσια σε πράσινο αυλή είναι πηγή δροσιάς το καλοκαίρι.

Μέσα από πειραματισμούς τεσσάρων σχεδόν χρόνων στο χώρο της κρεατοφαγίας, η Εβίβα αναδείχθηκε από παραδοσιακή σε high end ταβέρνα με premium κοπές, αριστοτεχνικό ψήσιμο και μια σειρά δημιουργικών πιάτων, όπως η σαλάτα σπανακόπιτα με φρέσκο σπανάκι, κρεμμύδι, άνηθο, φέτα, sauce μουστάρδας με μέλι και φύλλο Βηρυτού ψημένο σε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο το οποίο θρυμματίζεται και ανακατεύεται με τα υπόλοιπα συστατικά της σαλάτας όταν φτάσει στο τραπέζι – ένας μοναδικός και άκρως απολαυστικός συνδυασμός δροσιάς και τραγανότητας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78446)
      ["id"]=>
      int(78446)
      ["title"]=>
      string(28) "Tomahawk μπριζολα 33"
      ["filename"]=>
      string(40) "Tomahawk-μπριζολα-33-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(442786)
      ["url"]=>
      string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/tomahawk-mprizola-33/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(18) "Photo: Εβίβα "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(20) "tomahawk-mprizola-33"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:37:55"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:38:42"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1707)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-300x200.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(200)
        ["medium_large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-768x512.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(512)
        ["large"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-1024x683.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(683)
        ["1536x1536"]=>
        string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-1536x1024.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Tomahawk-μπριζολα-33-2048x1365.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1365)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Στην Εβίβα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην ποιότητα όσο και στη σωστή διαχείριση του κρέατος έτσι ώστε να μην μένει τίποτε ανεκμετάλλευτο. Έτσι από το dry age μοσχάρι αφαιρείται το καπάκι σπαλομπριζόλας, το οποίο προσφέρεται ως μπριζόλα ribeye με κόκκαλο, και το υπόλοιπο μέρος του κρέατος γίνεται ένα ζουμερό και πλούσιο λουκάνικο με bourbon, μαρμελάδα ροδάκινο και διάφορα μπαχαρικά. Ακολουθώντας την ίδια τεχνική, από την προβατίνα, εκτός από παϊδάκια, φτιάχνουν αλλαντικά καθώς και ένα εξαίσιο, με ελαφρώς πικάντικη και καπνιστή γεύση, λουκάνικο με πελτέ από μεξικάνικες πιπεριές adobo και ελάχιστα μπαχαρικά.

Από κρέας προβατίνας προέρχεται και ο εξαιρετικός καβουρμάς, ο οποίος σερβίρεται με οργανικά, σπιτικά αυγά ποσέ, φτιαγμένα στον ατμό που βγάζει ο καβουρμάς όταν μαγειρεύεται. Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά επιλέγονται σχολαστικά και με γνώμονα την ανάδειξη και όχι την υπερκάλυψη της νοστιμιάς του κρέατος. Προμηθεύονται μοσχάρια και πρόβειο κρέας από επιλεγμένες φάρμες της Βόρειας Ελλάδας, μοσχαρίσιο κρέας από την φάρμα Miguel Vergara της Ισπανίας, μία από τις πιο διάσημες φάρμες στην Ευρώπη για grain-fed Black Angus, καθώς και wagyu από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η επιλογή των κρεάτων γίνεται βάσει αυστηρών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων της ποιότητας, του ενδομυϊκού λίπους αλλά και της ηλικίας του σφαγίου που θα πρέπει να επιτρέπει την επιθυμητή ωρίμαση. Τα ελληνικά και ισπανικά κρέατα ωριμάζουν σε ειδικό θάλαμο στο μαγαζί για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 40-60 ημέρες με στόχο την αποφυγή αλλοίωσης της γεύσης του κρέατος. Όλες οι κοπές γίνονται από τους ειδικούς του Εβίβα και όποια και να επιλέξετε – από το ζουμερό ribeye στην πληθωρική και πολύπλοκη σπαλομπριζόλα και από τη φινετσάτη picanha στην μεστή tomahawk και το γεμάτο σε γεύση T-Bone –είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε ένα ανεπανάληπτο γεύμα. Πολλά και ιδιαίτερα νόστιμα και τα πιάτα από πρόβατο, κατσίκι και αρνί. Το σιγομαγειρεμένο στην λαδόκολλα αρνάκι γάλακτος είναι εξαιρετικά μαλακό και μοναδικό σε νοστιμιά ενώ τα μπριζολάκια από πρόβειο κρέας ωρίμασης που ψήνονται στα κάρβουνα είναι ένα απίθανα γευστικό πιάτο. Για τα κρέατα δεν χρησιμοποιείται μαρινάδα ή μπαχαρικό παρά μόνο υψηλής ποιότητας αλάτι (maldon ή φρέσκο θαλασσινό) αφήνοντας έτσι την νοστιμιά του κρέατος να πρωταγωνιστεί. Η μεγάλη κάβα εκλεκτών κρασιών, κυρίως Ελλήνων παραγωγών, ολοκληρώνει ευχάριστα το γεύμα. Η Εβίβα είναι μια ταβέρνα που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε αν αγαπάτε το καλό κρέας.

Επαρχιακή Οδός Βραχατίου-Νεμέας 255, Βοχαϊκό, 2741 056531

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78536)
      ["id"]=>
      int(78536)
      ["title"]=>
      string(16) "FullSizeRender 2"
      ["filename"]=>
      string(28) "FullSizeRender-2-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(579334)
      ["url"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/fullsizerender-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(56) " Κωτσαννίτσα/Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "fullsizerender-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 11:26:25"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 11:33:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/FullSizeRender-2-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

ΚωτσΑνΝίτσα

Στην ορεινή Μαλακάσα άνοιξε το 2015 το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο –οινομαγειρείο Κωτσαννίτσα της Δήμητρας Λέκκα και του Κώστα Μήτρου, ένα ζευγάρι με τρομερή χημεία που αποτυπώνεται στην μοναδική φιλοξενία και στο εξαίσιο φαγητό τους. Η πρωτότυπη ονομασία προέρχεται από τα ονόματα τριών αγαπημένων προσώπων της οικογένειας της Δήμητρας (Κώτσος, Άννα, Νίτσα). Το μαγαζί ήταν το πατρικό της Δήμητρας και κρατά ακόμα τη σπιτική θαλπωρή με την οικογενειακή τραπεζαρία, τη μασίνα, το σκρίνιο και άλλα κειμήλια να στολίζουν τους μικρούς και ζεστούς χώρους. Οι ονομασίες των τραπεζιών, παρμένες από φίλους του ζευγαριού καθώς και μύθους του ρεμπέτικου τραγουδιού, και τα πιάτα – παλιό οικογενειακό σερβίτσιο – μαρτυρούν την άκρως προσωπική νότα του μαγαζιού. Έτσι δε θα καθίσετε στο τραπέζι νούμερο 5 αλλά στο Βασίλη, από τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Η όμορφη βεράντα με τα λίγα τραπεζάκια και η καταπράσινη, ολάνθιστη αυλή με τους μεγάλους πάγκους συμπληρώνουν το σπιτικό σκηνικό και δημιουργούν μια ευχάριστη και ανοιχτόκαρδη ατμόσφαιρα. Για τη Δήμητρα και τον Κώστα, πρωταρχική σημασία έχει η φιλοξενία και η ποιότητα, τόσο του φαγητού όσο και της συνολικής εμπειρίας των καλεσμένων τους. Τα πιάτα του μενού είναι παραδοσιακοί Ελληνικοί μεζέδες με επιρροές από την μικρασιάτικη κουζίνα. Ότι και να επιλέξετε θα είναι καλομαγειρεμένο και απίστευτα γευστικό. Οι λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες σε ροδέλες πάνε γάντι με την χειροποίητη τυροκαυτερή – με καλής ποιότητας φέτα, φρέσκες πιπεριές και κοπανιστή Χίου, είναι πραγματικά μοναδική σε νοστιμιά. Ο μπεκρή μεζές είναι ανεπανάληπτος – τρυφερές χοιρινές μπουκίτσες μέσα σε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, λευκό κρασί, κόκκινες και πράσινες πιπεριές και μπούκοβο. Τα λαχταριστά σμυρναίικα σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά μαγειρεύονται μέσα σε πλούσια κοκκινιστή σάλτσα με κύμινο, μπαχάρι και σκόρδο και σερβίρονται με ψιλοκομμένη ελιά και δροσιστικό πηχτό γιαούρτι με πάπρικα.

Τα δε κεφτεδάκια της γιαγιάς είναι όλα τα λεφτά. Μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, μπαχαρικά και το μυστικό της μαγείρισσας (ούζο!) αποτελούν τα συστατικά για τα πιο εθιστικά κεφτεδάκια που έχετε ποτέ γευτεί. Το πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά είναι δικαίως η ναυαρχίδα του μαγαζιού. Άκρως αρωματικό και μεστό με σουτζούκι, πράσινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα, χωριάτικα αυγά μάτια, φέτα και ρίγανη. Εξαιρετικός και ο πατσάς που, όπως λένε στο μαγαζί, «δεν παχαίνει, ομορφαίνει». Φτιάχνεται από καλά καθαρισμένα και βρασμένα μοσχαρίσια ποδαράκια και σερβίρεται αχνιστός με σκορδοστούμπι και μπούκοβο ή με λεμόνι. Εκτός από την πληθώρα των ιδιαίτερα γευστικών πιάτων του μενού, κάθε Κυριακή, ή κατόπιν συνεννόησης με τον μάστορα της γάστρας, τον Κώστα, μπορείτε να γευτείτε μια σειρά αγαπημένων σπιτικών φαγητών, όπως το κατσικάκι στη γάστρα με κυδωνάτες πατάτες που είναι πραγματικά λουκούμι, η πεντανόστιμη προβατίνα στη λαδόκολλα, το πληθωρικό χοιρινό κότσι και το ιδιαίτερο osso buco. Όλα σιγομαγειρεμένα, λιώνουν στο στόμα και σκορπούν εξαίσια αρώματα και απίθανες γεύσεις. Η Κωτσαννίτσα είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα πρέπει να ζήσετε.

Λεωφόρος Αθηνών-Χαλκίδος, Μαλακάσα 19011, 2295 098814

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78465)
      ["id"]=>
      int(78465)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_1207"
      ["filename"]=>
      string(20) "IMG_1207-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(1046762)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/img_1207/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(19) "Photo: Γαλήνη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_1207"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:58:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:58:55"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1207-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Γαλήνη

Βορειοανατολικά της Αθήνας, στο ήσυχο Πολυδένδρι, η οικογένεια Παπαϊωάννου ίδρυσε το 1983 την γραφική ταβέρνα Γαλήνη. Η διαχείριση της επιχείρησης πέρασε στα χέρια των δύο γιων της οικογένειας (Ηλίας και Γιώργος) το 1990. Ως αμιγώς χασαποταβέρνα, με λίγα ορεκτικά και πολλά γευστικά πιάτα κρεατικών, είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της παραδοσιακής κρεατοφαγίας. Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά στο κεντρικό δρόμο του χωριού και η κουζίνα του σκορπά λαχταριστές μυρωδιές σε όλη τη γειτονιά. Στο εσωτερικό, το τζάκι γεμίζει με ζεστασιά το χώρο ενώ οι μουριές στην αυλή υπόσχονται ένα δροσερό και ευχάριστο γεύμα. Με ιδιαίτερη έμφαση στις φρέσκες ντόπιες πρώτες ύλες, όλα τα προϊόντα προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ενώ οι κοπές και οι παρασκευές γίνονται στο μαγαζί.

Photo: Άννα Τασιούλα

Οι μερίδες είναι άκρως χορταστικές και ενδείκνυνται για sharing, ιδιαίτερα αν είστε μεγάλη παρέα. Από τις σαλάτες, η ανάμεικτη με πράσινο και κόκκινο λάχανο, καρότο και μαρούλι είναι ιδιαίτερα δροσερή και αρωματική ενώ τα χόρτα είναι εξαιρετικά βρασμένα και πολύ νόστιμα. Το ιδιαίτερα γευστικό και αφράτο τηγανόψωμο δεν πρέπει να λείψει από τα πρώτα πιάτα – το φύλο του ανοίγεται με το χέρι στο μαγαζί μόλις δώσετε την παραγγελία, γεμίζεται με φέτα και τηγανίζεται με δεξιοτεχνία χωρίς να κρατάει λάδι. Πραγματικά εξαιρετικό! Οι φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανίζονται στην εντέλεια και είναι χρυσαφένιες και γευστικές. Η τυροκαυτερή, ελαφρώς πικάντικη και με ήπια γλυκύτητα, από τις πιπεριές Φλωρίνης που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί, έχει ιδιαίτερα βαθιά γεύση, εξαιρετική υφή και αποτελεί την τέλεια συνοδεία για τις ολόφρεσκες πατάτες ή το προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν στο μαγαζί.

Το χωριάτικο λουκάνικο (προβατίνα, χοιρινό, μείγμα μπαχαρικών) έχει ιδιαίτερα ρουστίκ και ελαφρώς πικάντικη γεύση ενώ το εξαιρετικά νόστιμο μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά έχει ελάχιστα μπαχαρικά που αφήνουν την νοστιμιά του φρέσκου κρέατος να αναδεικνύεται – ψήνεται στην εντέλεια και καταφθάνει άκρως ζουμερό και απολαυστικό. Εξαιρετικό το φιλέτο αλλά και τα παϊδάκια προβατίνας που ενδείκνυται να τα παραγγείλετε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το κρέας της προβατίνας είναι πιο τρυφερό και ζουμερό. Ένα από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το κοντοσούβλι από λαιμό χοιρινού –πραγματικά καταπληκτικό. Μαρινάρεται τουλάχιστον για 24 ώρες μέσα σε μαρινάδα από ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και μπαχαρικά, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα μαλακό και πολύ αρωματικό. Κόβεται σε λεπτές φέτες, σχεδόν σαν μπριζολάκι, και ψήνεται με μαεστρία στη σχάρα, λιώνει στο στόμα και χαρίζει ανεπανάληπτες γευστικές συγκινήσεις. Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτινές ημέρες ψήνεται παραδοσιακά σε σούβλα, όπως και το κοκορέτσι, που είναι άκρως ζουμερό και καλοφτιαγμένο. Το relax σκηνικό και το καλό φαγητό συμπληρώνει η καλή εξυπηρέτηση από το ιδιαίτερα φιλικό προσωπικό.

Λεωφόρος Ειρήνης 8, Πολυδένδρι, 2295 053153

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78481)
      ["id"]=>
      int(78481)
      ["title"]=>
      string(18) "Κουτουκι 2"
      ["filename"]=>
      string(23) "Κουτουκι-2.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(232522)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2.jpeg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/koytoyki-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(24) "Photo: Κουτούκι "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "koytoyki-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 11:05:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 11:06:35"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1124)
      ["height"]=>
      int(1061)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2-300x283.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(283)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2-768x725.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(725)
        ["large"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2-1024x967.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(967)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1124)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1061)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Κουτουκι-2.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1124)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1061)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Το Κουτούκι

Σε ένα ανηφορικό σοκάκι της Σταμάτας συναντάμε το κουτούκι της Δήμητρας Λαγονίκα και του Χρήστου Νταβαναγγέλη –ζευγάρι στη ζωή και στην διαχείριση αυτής της οικογενειακής επιχείρησης. Μικρός αλλά πολύ ζεστός και γραφικός ο χώρος, φτιαγμένος με μεράκι και πολύ αγάπη – ολόλευκοι τοίχοι, ξύλινη οροφή με δοκάρια και μια παραδοσιακή ξυλόσομπα στην γωνιά. Η μεγάλη μουριά που σκεπάζει την αυλή προσφέρει δροσερές στιγμές απόλαυσης τα καλοκαίρια. Ο χώρος που στεγάζεται το μαγαζί ήταν το πατρικό της μητέρας της Δήμητρας και, πριν ακόμη μετατραπεί σε κουτούκι, φιλοξενούσε πολλούς γείτονες για φαγητό.

Η οικογένεια αποφάσισε το 1998 να το μετατρέψει σε ταβέρνα διατηρώντας τις παραδοσιακές συνταγές που είχε τόσο αγαπήσει ο κόσμος. Έτσι λοιπόν πρόσφεραν –και συνεχίζουν να προσφέρουν – ένα περιορισμένο αριθμό ιδιαίτερα νόστιμων πιάτων που φτιάχνονται στο μαγαζί δια χειρός Χρήστου και Δήμητρας. Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από επιλεγμένους ντόπιους παραγωγούς. Στις σαλάτες πολύ νόστιμη η χωριάτικη με ολόφρεσκες και ζουμερές ντομάτες, φέτα και παξιμάδι από χαρούπι καθώς και η πολύ ιδιαίτερη και δροσερή σαλάτα με χόρτα (ζοχοί το χειμώνα και βλίτα το καλοκαίρι), τριμμένη ντομάτα και ψιλοκομμένη φέτα. Από τα ορεκτικά πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε τις τηγανιτές πατάτες με τα αυγά μάτια – μια αμαρτωλή λιχουδιά με φρέσκιες και κομμένες στο χέρι πατάτες και ολόφρεσκα, καλοψημένα αυγά, που μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια. Στα κυρίως πιάτα, τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια γίνονται από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και ελάχιστα μυρωδικά που αφήνουν την νοστιμιά του κρέατος να πρωταγωνιστεί ενώ το λουκάνικο φτιαγμένο από χοιρινό κιμά, εκ Λιβαδειάς ορμώμενο, είναι ιδιαίτερα μαλακό και ζουμερό.

Τα χοιρινά μπριζολάκια κομμένα σε μπουκίτσες είναι (δικαίως!) το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού – αρωματικά, τρυφερά και πραγματικά πεντανόστιμα. Από λαιμό χοιρινού, μαρινάρονται για οκτώ ώρες σε ελαιόλαδο με μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων και αφού στραγγίσουν, ψήνονται στη σχάρα με ιδιαίτερη μαεστρία. Κατόπιν παραγγελίας, ο Χρήστος και η Δήμητρα μπορούν να ετοιμάσουν μία σειρά από πιάτα που δεν βρίσκονται στον κατάλογο, όπως σπανακοτυρόπιτα και κοτόπιτα από φρέσκο ελληνικό κοτόπουλο, πιπεριά Φλωρίνης και διάφορα τυριά. Τα φύλα για τις πίτες είναι χειροποίητα, τα ζυμώνει και τα ανοίγει ο Χρήστος χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό λεπτό πλάστη.

Το μενού εμπλουτίζεται επίσης με πιάτα που απαιτούν συγκεκριμένες γιορτές. Έτσι την Καθαρά Δευτέρα συμπεριλαμβάνεται στο μενού η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα καθώς και χταποδάκι, καλαμαράκια αλλά και γαρίδες σαγανάκι, ενώ την Τσικνοπέμπτη και το Πάσχα φτιάχνουν πεντανόστιμο κοκορέτσι, τραγανό απέξω και ζουμερό από μέσα. Το Κουτούκι εκτός από εξαίσιο φαγητό έχει και ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, γεγονός που το κάνει μια ιδανική επιλογή για ξέγνοιαστο, ευχάριστο και γευστικό φαγητό κοντά στην Αθήνα.

Αθανασίου Διάκου 3, Σταμάτα, 210 6218 108

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78456)
      ["id"]=>
      int(78456)
      ["title"]=>
      string(20) "Μακαρελος 1"
      ["filename"]=>
      string(32) "Μακαρελος-1-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(397219)
      ["url"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/makarelos-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(25) "Photo: Μακαρέλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "makarelos-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:50:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:50:57"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2140)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-251x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(251)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-768x919.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(919)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-856x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(856)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-1284x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1284)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Μακαρελος-1-1712x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1712)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Μακαρέλος

Περίπου μία ώρα έξω από την Αθήνα και περνώντας την Ελευσίνα, στην παραθαλάσσια Νέα Πέραμο συναντάμε από το 2006 την οικογενειακή ψαροταβέρνα Μακαρέλος. Η θέση μοναδική, με τραπέζια δίπλα από το κύμα και θέα στον Σαρωνικό και το νησί της Σαλαμίνας.

Η έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, η μαεστρία στο ψήσιμο και οι απλές, παραδοσιακές συνταγές που αφήνουν την δροσιά και τα αρώματα των θαλασσινών να αναδεικνύονται έχουν ανάγει την ταβέρνα σε στέκι, με πολλούς θαμώνες να την επισκέπτονται συχνά για να γευθούν νόστιμο φαγητό σε ένα όμορφο και χαλαρό περιβάλλον. Το μενού, με λίγα και άκρως γευστικά πιάτα, είναι δομημένο γύρω από τα θαλασσινά μεζεδάκια με περιορισμένο αριθμό από σαλάτες, αλοιφές και φρέσκα ψάρια. Στα πρώτα πιάτα αξίζει ιδιαίτερα η ταραμοσαλάτα – βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας και είναι άκρως γευστική και με ωραία υφή. Εξαίσια επίσης και η ρεγγοσαλάτα – ελαφρώς αλμυρή αλλά πολύ δροσερή και εύγευστη. Την παράσταση κλέβουν τα ολόφρεσκα κυδώνια, σε λαχταριστή σούπα για τις μέρες του χειμώνα αλλά και ωμά που σερβίρονται απλά με φρέσκο λεμονάκι, καθώς και τα τηγανητά μύδια, απίστευτα τραγανά και ζουμερά. Το μικρό γαριδάκι και η αθερίνα δεν πρέπει να λείψουν από την παραγγελία σας. Τηγανίζονται αριστοτεχνικά και έχουν ιδιαίτερα τραγανή και πλούσια γεύση.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(78460)
      ["id"]=>
      int(78460)
      ["title"]=>
      string(17) "makarelos-taverna"
      ["filename"]=>
      string(28) "makarelos-taverna-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(679940)
      ["url"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(105) "https://www.travel.gr/food_and_drink/5-koryfaioi-proorismoi-gia-poiotiko-fa/attachment/makarelos-taverna/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(25) "Photo: Μακαρέλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(17) "makarelos-taverna"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(78420)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:52:16"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-11 10:52:46"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1352)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-300x158.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(158)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-768x406.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(406)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-1024x541.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(541)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-1536x811.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(811)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/makarelos-taverna-2048x1081.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1081)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Εξαιρετικό και το φρέσκο καλαμαράκι –τηγανιτό ή στα κάρβουνα- είναι πολύ μαλακό και αρωματικό. Στο μαγαζί θα βρείτε επίσης εξαίσιες γαρίδες σαγανάκι με μεγάλες φρέσκες γαρίδες που δίνουν μια ένταση στην ωραία δεμένη και λαχταριστή σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, πιπεριά και τυρί φέτα. Νέες προσθήκες στο μενού η πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα και το εξαίσιο κριθαρότο με γαρίδες, όμορφα μαγειρεμένα με ολόφρεσκα υλικά και συναρπαστική γεύση. Τους καλοκαιρινούς μήνες, την παράσταση κλέβουν οι σαρδέλες στη σχάρα. Άκρως δυναμωτικές και πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ψήνονται ολόκληρες ή φιλεταρισμένες και σερβίρονται απλά, με φρέσκο μαϊντανό και λεμόνι – η κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη θαλασσινής φρεσκάδας και πλούσιων γεύσεων στο στόμα. Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας θα βρείτε μερικές επιλογές από φρέσκα ψάρια, όπως φαγκρί, τσιπούρα και ότι άλλο εκλεκτό πιάσουν τα δίχτυα του ψαρά. Σωστά αλατισμένα, ολόκληρα και αφιλετάριστα, ψήνονται αριστοτεχνικά στα κάρβουνα, με τραγανή πέτσα εξωτερικά και ζουμερά εσωτερικά, είναι πραγματικά να γλείφετε τα δάχτυλα σας. Ο Μακαρέλος είναι μία από τις ποιοτικές ψαροταβέρνες-ουζερί που προσφέρουν εξαιρετικά γευστικούς και ολόφρεσκους μεζέδες θαλασσινών σε μια χαλαρή και ανέμελη ατμόσφαιρα δίπλα στην όμορφη θάλασσα.

Παραλία Νέας Περάμου 19006, 2296 032866

Διαβάστε ακόμα:

Παραδοσιακά γλυκά, νόστιμες πίτες, ψωμί από ξυλόφουρνο -6 γευστικά στέκια σε Βυτίνα και Δημητσάνα

7 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας για τους λάτρεις των steaks

6 κορυφαίοι φούρνοι στην Αθήνα – Παραδοσιακοί, οικογενειακοί, σύγχρονα bakery και microbakery