Η Βαρβάκειος Αγορά έχει τον δικό της μικρόκοσμο, είναι σαν ένα μικρό ιδιαίτερο οικοσύστημα στην καρδιά της Αθήνας.

13

Γύρω γύρω περιβάλλεται κυρίως από ξηροκαρπάδικα, τα μικρά μαγαζάκια που μοσχοβολάνε μπαχάρια, λουκούμι και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Στις στοές της τα μεγάλα ψυγεία με τα κρέατα και οι πάγκοι με τον πάγο και τα ψάρια είναι οι μεγάλες ατραξιόν ενώ ανάμεσά τους ζουν μικρά μεζεδοπωλεία-καφενεία αλλά και ταβέρνες και εστιατόρια που προμηθεύονται την πρώτη ύλη τους από τους γύρω πάγκους και ο καθένας τους φαίνεται να έχει αναλάβει το δικό του ρόλο. Άλλος στα μαγειρευτά, άλλος στα ψάρια ή στα παϊδάκια και άλλος στους μεζέδες, ας τους δούμε λοιπόν.

Hasapika Central Market

Άνοιξε στα τέλη του φετινού Σεπτέμβρη στην αίθουσα του ιστορικού μαγαζιού Παπανδρέου και προτείνει ένα τελείως διαφορετικό και φρέσκο concept από τα υπόλοιπα μαγαζιά εστίασης της Κεντρικής Αγοράς. Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού μέσα στη στοά της Αριστογείτονος, είναι στημένα τέσσερα ψυγεία-βιτρίνες, όπως αυτά των κρεοπωλείων, το ένα έχει μεγάλα στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές κ.α. που τα τρώτε ωμά με το λεμονάκι τους παρέα με ένα απλό κρασί ή ένα αφρώδες.

Το άλλο έχει ψαρόσουπες, από διάφορα ψάρια που σιγομαγειρεύονται με φρέσκα λαχανικά, στο τρίτο είναι τα τηγάνια με τα σαγανάκια και τις τεμπούρες τα οποία φτιάχνει με δεξιοτεχνία ο Δημήτρης Δαούτης, γνωστός για τη θητεία του στα λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Μπροστά από το τέταρτο ψυγείο θα βρείτε τη Ζοζεφίν η οποία με θαυμαστή μαεστρία φτιάχνει το σούσι και καπνίζει το χέλι μπροστά σας. Θα βρείτε το κλασικό σούσι, με τόνο ή σολομό, αλλά και το πιο ιδιαίτερο αυτό με τη δράκαινα, τη σκοπρίνα, το κοκάλι ή την παλαμίδα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο γευστικό ενδιαφέρον ενώ δεν λείπουν τα σεβίτσε και ταρτάρ. Κάποια από τα ψάρια τα προμηθεύονται από δίπλα στην ψαραγορά και άλλα απευθείας από την ιχθυόσκαλα. Προτιμούν τα ελληνικά από Ιόνιο και Αιγαίο αλλά και αυτά της Μεσογείου. Τα τέσσερα πόστα βγάζουν και άλλες λιχουδιές οι οποίες όλες ετοιμάζονται μπροστά σας σαν ένα μικρό μαγειρικό θέατρο ενώ σύντομα έπονται και άλλες εκπλήξεις.
Δευτ.- Σάβ. 12:00-17:00
Αριστογείτονος 1, 2160707026

Η Βόλβη

Άνοιξε μέσα στο lockdown, τον Δεκέμβριο του 2020 σε ένα μικρό γωνιακό μαγαζί, Ευριπίδου και Φιλοποίμενος και ειδικεύεται στο σουβλάκι και τα σουτζουκάκια, πάντα χειροποίητα. Το όνομά του το πήρε από την καλτ ταινία του ‘90 «Ας περιμένουν οι γυναίκες» αγαπημένη των ιδιοκτητών Άρη Δούκα και Τάσου Περδίκη, με ατάκες που έχουν γράψει ιστορία. Ο Τάσος είναι στην κουζίνα και ο Άρης στον πάγκο. Εδώ θα βρείτε δυο πράγματα όλα και όλα, τα σουτζουκάκια που είναι παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή του Τάσου από το Αϊβαλί και το χοιρινό σουβλάκι. Τα οποία τα φτιάχνουν μόνοι τους from scratch, όπως και την γλυκιά σάλτσα πάπρικας από πιπεριά φλωρίνης που ταιριάζει ταμάμ και με τα δύο. Τα σερβίρουν ζεστά ζεστά με πιτούλα, τομάτα και κρεμμύδι με μαϊντανό και μια ελαφριά μουστάρδα, χωρίς πατάτες, εδώ το κρέας έχει σημασία. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει πάντα και το μπούκοβο ενώ όσοι θέλετε το κάτι έξτρα υπάρχει η γλυκιά σάλτσα πάπρικας.
Δευτ.-Σάβ. 12:00-18:00
Ευριπίδου 24-26 και Φιλοποίμενος 1, 2111180587

Η κλασική Ήπειρος

Για την Ήπειρο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Στέκει εκεί πολλά χρόνια τώρα και το μενού είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους ακόμα και σε αυτούς που δεν το έχουν επισκεφθεί. Εδώ θα έρθετε κυρίως για τις σούπες, την κοτόσουπα με ρυζάκι, την ψαρόσουπα, τη μοσχαρόσουπα, τη βραστή γίδα, την αγαπημένη μαγειρίτσα και τον πατσά, κοιλιά, πόδι ή ανάμεικτο. Όλες οι συνταγές είναι του διάσημου ηπειρώτη σεφ Τζίμη Καρατζένη, που το 1986 έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μαγείρων. Από το 2013 το μαγαζί έχει αναλάβει η κόρη του Ράνια ακολουθώντας πιστά τα πατήματά του. Ο χώρος λιτός αλλά πολύ περιποιημένος έχει φιλοξενήσει γνωστούς και μη Έλληνες, τουρίστες αλλά και διάσημους σεφ του εξωτερικού όπως τον Antony Bourdain.
Δευτ.-Σάβ. 06:00-18:30
Φιλοποίμενος 4, 2103240773

Μεζεδοπωλείο Μπιφτεκάκια

Τα Μπιφτεκάκια έχουν επίσης πολύ μεγάλο παρελθόν στην Αγορά. Το μαγαζί άνοιξε πριν από πάρα πολλά χρόνια ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, του κ. Κώστα, με καταγωγή από τη Μικρασία, και στην πορεία το ανέλαβε το πατέρας του. Τότε βρισκόταν στην απέναντι στοά που ένωνε την ψαραγορά με την κρεαταγορά και το όλο παιχνίδι γινόταν πάνω σε έναν μακρόστενο μαρμάρινο πάγκο, από το 2000 με την αναμόρφωση της Βαρβακείου μεταφέρθηκε στη στοά της Αθηνών. Εκεί ο κ Κώστας έχει το μικρό του βασίλειο, αυτός μέσα μαγειρεύει και οι θαμώνες στη στοά να σιγοπίνουν με μεζεδάκια καθήμενοι σε άδεια αλουμινένια βαρέλια μπύρας. Ο κατάλογος εδώ είναι μικρός αλλά νόστιμος με πρωταγωνιστή τα μπιφτέκια, με τη μυστική μικρασιάτικη συνταγή του παππού που πάει από γενιά σε γενιά. Αν θέλετε ποικιλία με κρέας θα πάρετε αυτή με τα μπιφτεκάκια ψημένα στο μαντέμι, το λουκάνικο, το τυρί σαγανάκι, τις πιπερίτσες τουρσί και την τοματούλα αν κάνετε κέφι για θαλασσινά θα πάρετε αυτή με τη βραστή γαριδούλα, το καπνιστό κοκκινιστό μύδι μαγειρεμένο στο ξύδι και τον μαρινάτο γαύρο. Για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω υπάρχει η καπνιστή πέστροφα και το καπνιστό σκουμπρί. Θα βρείτε μπυρίτσα και ουζάκι αλλά και τσίπουρο από μικρούς παραγωγούς από τα χωριά των Ιωαννίνων.
Δευτ.- Σάβ. 08:00-15:00 και καμιά φορά ίσως και λίγο παραπάνω
Αθηνών 67Α, 2103248174

Μαχαιρίτσα

Ο κύριος Θοδωρής Νιώτης έχει χρόνια κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο και την αγορά του κρέατος την ξέρει καλά, το 2019 όμως αποφάσισε μαζί με τον κο Περικλή Σπυρίδου ιδιοκτήτη της γνωστής ταβέρνας Κληματαριά στην πλ. Θεάτρου -που ξέρει καλά την εστίαση- να ανοίξουν από κοινού τη Μαχαιρίτσα. Βγάζει τραπεζάκια σε μια μεγάλη ξύλινη βεράντα στην Αρμοδίου και στο διπλανό στενό και θα βρείτε από όλα τα καλά. Εκτός από τα κλασικά της ώρας, τα παϊδάκια, τις μπριζόλες και τα λουκανικάκια, έχει μουσακά, παστίτσιο, λαδερά αλλά και σουπίτσες όπως κοτόσουπα και ψαρόσουπα ενώ δεν λείπουν και τα θαλασσινά οι τσιπούρες και τα χταποδάκια, αυτό για το οποίο ξεχωρίζει όμως είναι το αρνί και το χοιρινό στη γάστρα. Το χειμώνα θα βάλει στο μενού και πατσά για τους πιο τολμηρούς και μερακλήδες. Τα βράδια από Τετάρτη μέχρι Σάββατο έχουν και ζωντανή ορχήστρα που παίζει από κλασικά ωραία ρεμπέτικα μέχρι ελαφρολαϊκά και εάν έρθετε στο κέφι ρίχνετε και μια στροφή, εξάλλου αυτές τις ώρες η αγορά είναι όλη δική σας. Στο επόμενο διάστημα θα ανοίγουν και τις Κυριακές το μεσημέρι.
Δευτ. – Τρ. 09:00-18:00, Τετ.-Σάβ. 09:00-02:00.
Αρμοδίου 2, 2103312352

Ταβέρνα Άρης

Η Ταβέρνα του Άρη άνοιξε για πρώτη φορά πριν περίπου 20 χρόνια στη Στοά των Αθανάτων σαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και παραμένει πιστή στο ίδιο σκηνικό και φιλοσοφία μέχρι σήμερα. Στα τραπεζάκια του στη στοά θα βρείτε θαμώνες αλλά και νέους πελάτες που άκουσαν για αυτούς. Εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που τους δίνει η αγορά με τα κρέατα και τα φρέσκα ψάρια και σερβίρουν και τα δύο. Θα βρείτε παϊδάκια και μπριζόλες στα κάρβουνα αλλά και ολόφρεσκες κουτσομούρες, γαύρο, σαρδέλα, καλαμαράκι και χταποδάκι, πληθωρική χωριάτικη και ωραίες πατατούλες τηγανιτές.
Δευτέρα-Κυριακή 11:30 -18:30,
Σοφοκλέους 17-19 Στοά Αθανάτων, 2103249615