Το αρχαίο όνομα της Σαντορίνης ήταν «Καλλίστη» που σημαίνει «η ομορφότερη». Πράγματι, η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πιο όμορφα σημεία του πλανήτη. Στις μέρες μας, πλήθος από κάθε γωνιά της Γης την επισκέπτεται για να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης και μαγεμένο από αυτό ξεσπά σε χειροκροτήματα ευγνωμοσύνης και ενθουσιασμού κάθε που ο ήλιος δύει στο βαθύ μπλε του Αιγαίου.

33

Τοπογραφία και αμπελοτόπια

Το νησί της Σαντορίνης (Θήρα) μαζί με τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι είναι κομμάτια του ηφαιστειογενούς νησιού, Στρογγύλη. Το νησί τα τελευταία 400.000 χρόνια βίωσε δώδεκα καταστροφικές εκρήξεις και το σημερινό του σχήμα είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης που έλαβε χώρα γύρω στο 1613 π.Χ. (Μινωική έκρηξη). Η έκρηξη αυτή δημιούργησε τη καλντέρα και κάλυψε το έδαφος με ηφαιστειακή μάζα πάχους δεκάδων μέτρων. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν και άλλες μικρότερης κλίμακας εκρήξεις που διαμόρφωσαν τις νησίδες Παλαιά και Νέα Καμένη.


Αυτή η μακρά και έντονη γεωλογική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει ένα μοναδικής σύστασης έδαφος. Τα αμπέλια είναι φυτεμένα σε ένα στρώμα λάβας, ελαφρόπετρας και θηραϊκής γης που έχει υψηλές ικανότητες αποστράγγισης και μηδενικά επίπεδα αργίλου και οργανικής ουσίας. Σε αυτό το περιβάλλον είναι αδύνατο να επιζήσει το έντομο της φυλλοξήρας, που θρέφεται καταστρέφοντας το ριζικό σύστημα των ευρωπαϊκών ποικιλιών της αμπέλου, με αποτέλεσμα να διασώζονται πολλά υπεραιωνόβια αμπέλια. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ξηρό και η βροχή το καλοκαίρι είναι ανύπαρκτη. Οι μόνιμοι, δυνατής έντασης άνεμοι, αν και μειώνουν τη θερμοκρασία, εντείνουν το υδατικό στρες στα αμπέλια και παρεμποδίζουν την ανθοφορία και την καρπόδεση. Ανάσα δροσιάς για τα αμπέλια είναι οι πρωινές ομίχλες που σηκώνονται από την καλντέρα και καλύπτουν σαν πέπλο το νησί.

Οινική ιστορία

Ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνου στο νησί έχει τις ρίζες της στην τρίτη χιλιετία π.Χ. Αυτός ο προϊστορικός αμπελώνας εξαφανίστηκε με την τρομερή Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου. Η αμπελοκαλλιέργεια για την παραγωγή οίνου αναπτύχθηκε εκ νέου και έπαιξε σημαντικό ρόλο για τις τοπικές κοινωνίες κατά την αρχαιότητα, τα ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, το Σαντορινιό κρασί απέκτησε εμπορική φήμη και ήδη από τον 17ο αιώνα θεωρούταν ανώτερης ποιότητας. Μετά την προσάρτηση στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος (1830) οι Σαντορινιοί ναυτικοί εξήγαγαν σχεδόν το 100% του παραγόμενου κρασιού στην Τσαρική Ρωσία για να εισάγουν από εκεί σιτηρά. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η επέλαση της φυλλοξήρας κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο του Ευρωπαϊκού αμπελώνα, αφήνοντας άθικτο τον Σαντορινιό, ενώ η ακόλουθη Μικρασιατική καταστροφή έφερε στο νησί πολλούς Μικρασιάτες έτοιμους να παλέψουν για μια νέα ζωή. Οι αμπελουργοί της εποχής διαμόρφωναν τα αμπέλια τους σε σχήμα κουλούρας, τα οινοποιούσαν και τα αποθήκευαν σε υπόσκαφα θολωτά τούνελ, γνωστά ως κάναβες. Στις κάναβες παλαίωναν τις σπεσιαλιτέ του νησιού, το Vinsanto και το Νυχτέρι.

Σύγχρονος αμπελώνας

Ο σύγχρονος αμπελώνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο παραδοσιακό σύστημα διαμόρφωσης, την κουλούρα. Τα φυτά βρίσκονται ξαπλωμένα στη γη και κάθε χρόνο ο αμπελουργός πλέκει περίτεχνα τον νεαρό βλαστό σχηματίζοντας ένα κυκλικό στεφάνι, την «κουλούρα». Μετά την πάροδο αρκετών χρόνων, περίπου εικοσιπέντε, η κουλούρα μεγαλώνει τόσο που παύει να είναι διαχειρίσιμη. Τότε, ο αμπελουργός την αφαιρεί για να ξεκινήσει το πλέξιμο μιας νέας. Αυτή η αέναη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να δυναμώνει το ριζικό σύστημα του φυτού και να προχωρά ακόμη πιο βαθιά στη γη για να αντλήσει νερό και ιχνοστοιχεία. Λόγω αυτής της πρακτικής, υπάρχουν κλήματα που το υπέργειο τους τμήμα είναι είκοσι ετών, ενώ το ριζικό τους σύστημα φθάνει ακόμη και τα τετρακόσια έτη. Επιπλέον, η κουλούρα προστατεύει το φυτό από τις ριπές του ανέμου και τα σταφύλια από τα εγκαύματα της ηλιακής ακτινοβολίας. Παράλληλα, το φυτό καταφέρνει να συγκεντρώνει πολύτιμες σταγόνες υγρασίας από την πρωινή ομίχλη.

Η κυρίαρχη ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί είναι το Ασύρτικο. Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλή διαπεραστική οξύτητα, σφιχτή δομή, γενναιόδωρο αλκοόλ και χαρακτηριστική ορυκτότητα. Τα κρασιά ξεδιπλώνουν εντυπωσιακή αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα μετά από μερικά χρόνια παλαίωσης στη φιάλη. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης, οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί του νησιού πήραν στις πλάτες τους το Ελληνικό κρασί, το έβγαλαν από την αφάνεια, του χάρισαν διακρίσεις και το τοποθέτησαν σε κορυφαία εστιατόρια και κάβες του εξωτερικού. Επίσης, το Ασύρτικο μαζί με το Αθήρι και το Αηδάνι παράγει το διάσημο γλυκό λιαστό κρασί Vinsanto. Άλλες λευκές ποικιλίες είναι το Κατσανό, το Ποταμίσι, το Πλατάνι και η Γαϊδουριά. Από τις κόκκινες ποικιλίες του νησιού ξεχωρίζουν το Μαυροτράγανο και η Μανδηλαριά.

Νομοθετικά προστατευόμενες περιοχές


Σήμερα, ο αμπελώνας της Σαντορίνης και της Θηρασιάς έχει συνολική έκταση 11.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί του νησιού μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΟΠ Σαντορίνη για τα λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά (Vinsanto). Τα λευκά ξηρά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 81% Ασύρτικο, ενώ τα γλυκά τουλάχιστον 51%, το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να συμπληρώνεται από τις ποικιλίες Αθήρι και Αηδάνι. Κατ’ εξαίρεση και για τους φυσικώς γλυκείς οίνους μόνο (δηλαδή τα κρασιά από λιαστά σταφύλια), επιτρέπονται σε μικροποσότητες οι λευκές «ξενόλογες» ποικιλίες Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο λευκό, Μονεμβασιά, Πλατάνι, Ποταμίσι και η ερυθρωπή ποικιλία Ροδίτης. Το Νυχτέρι θα πρέπει να έχει ωριμάσει τουλάχιστον 3 μήνες σε δρύινα βαρέλια και να φέρει ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 13,5%. Τα ΠΓΕ Κυκλάδες και ΠΓΕ Αιγαίου Πελάγους παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οινοτουρισμός, γαστρονομία και πολιτισμός

Ο οινοτουρισμός στο νησί είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Τα περισσότερα οινοποιεία έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξεχωριστό τμήμα οινοτουρισμού και απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό. Στους επισκέπτες προσφέρονται διάφορα πακέτα ξεναγήσεων και γευσιγνωσίας που παντρεύουν τα Σαντορινιά κρασιά με τοπικά εδέσματα και πιάτα υψηλών προδιαγραφών. Επιπλέον, στο νησί δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες που διοργανώνουν wine tours και ολοκληρωμένες οινικές εμπειρίες. Στο νησί υπάρχουν πολλά εστιατόρια που προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις υψηλού επιπέδου. Πλέον το οινοτουριστικό προϊόν της Σαντορίνης έχει αποκτήσει διεθνή φήμη και προσελκύει οινόφιλους από όλα τα μέρη της Γης.

Οινοποιείο Άνυδρους


To Άνυδρους, ένα boutique οινοποιείο, αντανακλά τη φιλοσοφία του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα για κρασιά με καθαρότητα φρούτου και αυστηρή δομή που θα εκφράζουν την άνυδρη ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα δέκα και μισό στρεμμάτων έρχονται να προστεθούν άλλα εκατό στρέμματα από συνεργασίες με τοπικούς παράγωγούς. Η βασική ετικέτα του οινοποιείου είναι η «Σαντορίνη Άνυδρους». Η ετικέτα «Αφρούρα Άνυδρους» έχει το όνομα των μεγάλων δρύινων βαρελιών που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν στη Σαντορίνη για να ωριμάσουν τα πιο ποιοτικά τους Ασύρτικα. Τέλος, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η ετικέτα «ICON Άνυδρους», εδώ το Ασύρτικο ωριμάζει μαζί με τις οινολάσπες σε τσιμεντένια ωοειδή δεξαμενή για εννέα μήνες.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί εστιατόριο. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο, αλλά συνίσταται. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.
Διεύθυνση: Φυρά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 23140
Email: info@anydrouswinery.com

Κτήμα Αργυρός


Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903, αλλά η οικογένεια Αργυρού εμπλεκόταν με την παραγωγή κρασιού και την καλλιέργεια αμπελώνων για δεκαετίες πριν. Το Κτήμα Αργυρού είναι ο μεγαλύτερος αμπελοκαλλιεργητής στη Σαντορίνη, η έκταση του αμπελώνα φθάνει τα 1.200 στρέμματα και η μέση ηλικία των φυτών ξεπερνά τα εβδομήντα έτη, με τα παλαιότερα να είναι άνω των διακοσίων. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το εισαγωγικό κρασί «Ατλαντίς» που είναι ο συνδυασμός του Ασύρτικου με το Αθήρι και το Αηδάνι. Το «Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο Σαντορίνη» είναι η εμβληματική ετικέτα του κτήματος που προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια που ζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζουν για δύο μήνες με τις οινολάσπες. Τέλος, το «Estate Argyros Vinsanto Late Release» είναι το παλαιότερο κρασί της γκάμας των Vinsanto του κτήματος. Τα σταφύλια, μετά από τη διαδικασία του λιασίματος, ζυμώνουν σε τσιμεντένιες δεξαμενές όπου ωριμάζουν για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά ακολουθεί ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για άλλα δεκαέξι χρόνια.
Το κτήμα είναι επισκέψιμο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση συνίσταται το ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Επισκοπή Γωνιά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 31489
Email: info@estateargyros.com

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος


Στο οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος η παράδοση συναντά σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης, με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών για τα οποία φημίζονται τα κρασιά ηφαιστιογενούς προέλευσης. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει ο πολυβραβευμένος «Πυρίτης», από 100% Ασύρτικο, τα σταφύλια καλλιεργούνται σε τρεις αμπελώνες στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι. Η «Σαντορίνη» είναι το χαρμάνι του Ασύρτικου (90%) με το Αθήρι (5%) και το Αηδάνι (5%), ενώ το «34» είναι μονοποικιλιακό Ασύρτικο από επιλεγμένα αμπελοτόπια του νησιού.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00. Στο χώρο του οινοποιείου λειτουργεί το εστιατόριο «Aroma Avlis Food & Wine» καθημερινά από τις 13:00 έως τις 00:00. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Έξω Γωνιά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 33395
Email:  aroma@artemiskaramolegos-winery.com

Οινοποιείο Βενετσάνος


Το Οινοποιείο Βενετσάνος ήταν το τολμηρό όραμα του πρώτου χημικού-οινολόγου στην Ελλάδα κ. Γιώργη Βενετσάνου, για τη δημιουργία μιας νέας οινικής Σαντορίνης σε µία εποχή που ο τόπος προσπαθούσε να σηκωθεί και πάλι όρθιος, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το οινοποιείο ήταν μοναδικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε επίπεδα εκμεταλλευόταν τη βαρύτητα για τις μεταγγίσεις των κρασιών και απολάμβανε χαμηλότερες θερμοκρασίες προφυλαγμένο από τα πετρώματα της πλαγιάς. Σήμερα, το παλιό οινοποιείο αποτελεί εκθεσιακό χώρο και η παραγωγή έχει μεταφερθεί σε νέο κτήριο. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το «Santorini single vineyard 2021» από Ασύρτικο το οποίο ζύμωσε σε δρύινη δεξαμενή δύο τόνων (foudre) και ωρίμασε με τις οινολάσπες για οκτώ μήνες. Το «Santorini oak 2019» από Ασύρτικο που ζύμωσε σε δρύινη δεξαμενή και ωρίμασε είκοσι μήνες, εκ των οποίων οι δώδεκα με οινολάσπες. Τέλος, το «Anagallis 2021» είναι ένα ημίξηρο ροζέ που προκύπτει από την συν-οινοποίηση των ποικιλιών Αηδάνι (50%), Ασύρτικο (30%) και Μαντηλαριά (20%). Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά και προσφέρει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μαγευτική θέα προς το ηφαίστειο και το απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Ρωσικά.
Διεύθυνση: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 21100
Email:  info@venetsanoswinery.com

Οινοποιείο Γαβαλά

Το οικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα παλαιότερα στο νησί και το παραδοσιακό του τμήμα αποτελείται από μια πετρόχτιστη κάναβα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Ο Γιώργος Γαβαλάς και ο γιος του, Βαγγέλης, αντιπροσωπεύουν τη 4η και τη 5η γενιά οινοποιών και έχουν ως στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους της Σαντορίνης. Η ετικέτα «Σαντορίνη» είναι 100% Ασύρτικο που ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζει με τις οινολάσπες για τουλάχιστον πέντε μήνες. Το «Κατσανό» εκτός από Κατσανό περιέχει και 15% Γαϊδουριά, μια άλλη σπάνια Σαντορινιά ποικιλία. Τέλος, η ετικέτα «Βουδόματο» είναι ένα ροζέ κρασί που προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00. Καλό είναι να έχει προηγηθεί ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 82552
Email: info@gavalaswines.gr και winetasting@gavalaswines.gr

Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλος


Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1870 και σήμερα η 4η γενιά της οικογένειας Κουτσογιαννοπούλου συνεχίζει την παραγωγή και την εξέλιξη του κρασιού. Η οικογένεια διαθέτει εβδομήντα στρέμματα αμπελώνα, ένα σύγχρονο οινοποιείο και ένα υπόσκαφο Μουσείο Οίνου οκτώ μέτρα κάτω από τη γη. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζει το «Ξηρά Χώματα», ένα single vineyard Ασύρτικο και το «Grand Reserve» ένα Ασύρτικο που ωρίμασε με τις οινολάσπες για δώδεκα μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τέλος το «Kamaritis» είναι ένα γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μανδηλαριά, Μαυράθηρο και Μαυροτράγανο που έχει παλαιώσει για δέκα χρόνια σε παλαιά δρύινα γαλλικά βαρέλια. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο μουσείο και να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο εκτός από την περίπτωση πολυάριθμων group ή στη περίπτωση που χρειάζεται να οργανωθεί κάποιο γεύμα.
Διεύθυνση: Βόθωνας, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 31623 & +30 22860 30401
Email:  info@volcanwines.gr & info@santoriniwinemuseum.com

Οινοποιείο Μικρά Θήρα

Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, στο οποίο συμπράττουν τρεις προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και η Ιωάννα Βαμβακούρη. Ο πρώτος τρύγος έγινε το 2018. Η ετικέτα «Santorini Mikra Thira 2020» παράγεται από Ασύρτικο της Σαντορίνης, ενώ η ετικέτα «Terrasea Mikra Thira 2020» παράγεται από Ασύρτικο που καλλιεργείται στο νησί της Θηρασιάς. Τα δυο κρασιά ζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζουν για τέσσερεις μήνες με τις οινολάσπες. Οι εργασίες στο σύγχρονο οινοποιείο που κατασκευάζεται στον Ποταμό της Θηρασιάς ολοκληρώνονται και από το 2023 η Μικρά Θήρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες.

Οινοποιείο Μπουτάρη


Η οινοποιία Μπουτάρη αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές οινοποιίες στην Ελλάδα με περισσότερο από 140 χρόνια ιστορίας. Στη Σαντορίνη, το Οινοποιείο Μπουτάρη, με την χαρακτηριστική λευκή του θόλο, άρχισε να λειτουργεί το 1989, διαδραματίζοντας από τότε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζει η «Σαντορίνη Μπουτάρη» της οποίας η τρέχουσα σοδειά (2021) απέσπασε χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης με βαθμολογία 93/100. Η «Καλλίστη Reserve» είναι μια από τις κορυφαίες εκδοχές της ποικιλίας Ασύρτικο σε βαρέλι, ενώ το «Vinsanto Boutari 12 Years» είναι ένα γλυκό κρασί ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με υψηλό δυναμικό παλαίωσης. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Κυριακής. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση από το site https://www.boutariwinerysantorini.gr/el/visitus/ συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα ή μέσω email. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Οινοποιείου, διατίθεται  ένα μενού με Σαντορινιές γεύσεις που παρασκευάζονται στο χώρο του οινοποιείου. Οι υπηρεσίες οινογευστικής και τα private tours, περιλαμβάνουν ξενάγηση στο οινοποιείο με γευστική δοκιμή κρασιών συνδυασμένα ειδικά με τοπικά πιάτα. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Διεύθυνση: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 81011
Email: santorini.winery@boutari.gr
Website: www.boutariwinerysantorini.gr   

Οινοποιείο ΟΕΝΟ Π

Το οινοποιείο ΟΕΝΟ Π είναι το νέο δημιούργημα του Πάρι Σιγάλα. Ο Πάρις Σιγάλας έχει ταυτίσει το όνομα του με την άνοδο και τη καθιέρωση του Σαντορινιού Ασύρτικου στη premium κατηγορία. Το boutique οινοποιείο βρίσκεται στη παλιά οικογενειακή κάναβα στους Μπαξέδες και απολαμβάνει εξαιρετική θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου. Η πρώτη ετικέτα του οινοποιείου είναι η «Tria Ampelia», ένα Ασύρτικο από τρία ιδιαίτερα αμπέλια στα Φηρά, στο Ακρωτήρι και στο Μεγαλοχώρι που ωρίμασε για δεκαέξι μήνες με τις οινολάσπες σε αμφορέα. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο. Το ωράριο λειτουργίας είναι 12:00 με 20:00 κάθε μέρα εκτός Δευτέρας. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 702
Τηλ: +30 22860 72314
Email:  tasting@oenop.com & info@oenop.com

Κάναβα Ρούσσος


Η Κάναβα Ρούσσος, η παλαιότερη Κάναβα (Οινοποιείο) της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1836, με στόχο την παραγωγή παλαιωμένων οίνων, υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν με την αυθεντικότητά τους τη μοναδικότητα των πολυάριθμων ποικιλιών της θηραϊκής αμπέλου. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει ο ερυθρός οίνος «Caldera» από Μανδηλαριά και Ασύρτικο που έχει ωριμάσει για τριάντα έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια, ο λιαστός γλυκός ερυθρός οίνος «Mavrathiro» από Μανδηλαριά και Μαυράθηρο που έχει ωριμάσει για εξήντα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ο «Ρούσσος Εκκλησιαστικός Οίνος» από Μανδηλαριά, Αηδάνι, Ασύρτικο, Αθήρι και Μαυράθηρο.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο παλαιό οινοποιείο και να δοκιμάσουν τα κρασιά του κτήματος.
Διεύθυνση: Επισκοπή Μέσα Γωνιά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 31349 και +30 6972420640

Οινοποιείο Σιγάλας


Η έναρξη του κτήματος έγινε το 1991 από τον Πάρη Σιγάλα, ο οποίος επένδυσε στη δύναμη των αμπελώνων της Σαντορίνης και εφάρμοσε καινοτόμες ιδέες που εξέλιξαν την παράδοση. Η ετήσια παραγωγή του κτήματος φθάνει τις 200.000 φιάλες και στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη της ποιότητας και του ξεχωριστού terroir της Σαντορίνης. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει η «Σαντορίνη», ο «Καβαλιέρος» από το διάσημο αμπελοτόπι του Καβαλιέρου στο Ημεροβίγλι και το γοητευτικό «Μαυροτράγανο». Στο κτήμα υπάρχει ειδικός χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακές συνταγές της Σαντορίνης και των Κυκλάδων από το μενού της διακεκριμένης Σεφ Κυριακής Φωτοπούλου. Υπεύθυνος φιλοξενίας είναι ο κ. Σπύρος Λεμάνης.
Διεύθυνση: Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 702
Τηλ: +30 22860 71644
Email:  winetasting@sigalas-wine.com

Οινοποιείο Χατζηδάκη


Η ιστορία του οινοποιείου ξεκίνησε το 1997 όταν ο Χαρίδημος Χατζηδάκης και η Κωνσταντίνα Χρυσού αποφάσισαν να επαναφέρουν στη ζωή έναν παραμελημένο, για σαράντα χρόνια, αμπελώνα της οικογένειας της Κωνσταντίνας. Ο αμπελώνας αυτός έμελλε να γίνει ο πρώτος πιστοποιημένος βιολογικός αμπελώνας της Σαντορίνης. Σήμερα, η μεγαλύτερη κόρη του Χαρίδημου μαζί με τα αδέρφια της, Αντώνη και Αριάδνη, έχοντας στο πλευρό τους τη μητέρα τους Κωνσταντίνα και μία ομάδα νέων ταλαντούχων ανθρώπων παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας που εκφράζουν το terroir του νησιού και τη φιλοσοφία της οικογένειας. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα μονοποικιλιακά Ασύρτικα «Familia», «Σκυτάλη» και «Νυχτέρι». Το δυο πρώτα ωριμάζουν με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές για πέντε και δώδεκα μήνες αντίστοιχα, ενώ το τρίτο παραμένει σε παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο όλο το χρόνο κατόπιν ραντεβού. Για την premium ξενάγηση που περιλαμβάνει γευστική δοκιμή παλαιών εσοδειών τα ραντεβού είναι καλό να κλείνονται τουλάχιστον μία ημέρα πριν. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, και στα Γαλλικά.
Διεύθυνση: Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 6981107180
Email: hatzidakishospitality@gmail.com

Οινοποιείο Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος


Το οινοποιείο Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος είναι προϊόν της συνεργασίας του οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου, ιδιοκτήτη του ομώνυμου κτήματος στην Αρκαδία, με την σαντορινιά οικογένεια Χρυσού.
Κινητήρια δύναμη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσαν η αέναη αναζήτηση του Γιάννη Τσέλεπου για νέους ορίζοντες οινικής δραστηριοποίησης και το όραμα της οικογένειας Χρυσού να αναβιώσει την παλαιά Κάναβα και να αξιοποιήσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, 120 στρεμμάτων, στον Πύργο, το Εμπορείο και το Μεγαλοχώρι. Μετά τον τρύγο του 2013, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την αναβίωση του υπεραιωνόβιου αμπελώνα με παραδοσιακές μεθόδους και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η αυθεντική «Σαντορίνη», τα «Λαούδια» (ό)που το κρασί ωριμάζει για τέσσερεις μήνες με τις λεπτές οινολάσπες σε αμφορείς και το «Νυχτέρι» (ό)που το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Προς το παρόν το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο.

Οινοποιείο GAIA


Η εταιρία ξεκίνησε τη πορεία της το 1994 έχοντας στο τιμόνι τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, Γεωπόνο Α.Π.Θ. και Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II, και τον Λέοντα Καράτσαλο, Γεωπόνο Α.Π.Θ. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το «Ασύρτικο της ΓΑΙΑΣ wild ferment» που ζυμώνει εν μέρη σε ανοξείδωτες δεξαμενές και εν μέρη σε δρύινα βαρέλια και ο «Θαλασσίτης» από Ασύρτικο που προέρχεται από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Τέλος, ο «AMMONITE» είναι η νέα δημιουργία της GAIA WINES. Είναι ένα κρασί φτιαγμένο από Ασύρτικο που προέρχεται από έναν ιδιαίτερο αμπελώνα του νησιού και πριν εμφιαλωθεί ωριμάζει για δεκαπέντε μήνες με τις οινολάσπες. Ένα μικρό του τμήμα περνά από νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Θέση Βραχειές, Έξω Γωνιά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 210 8055642
Email: info@gaiawines.gr

Οινοποιείο Santo Wines

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων-Santo Wines ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1911, ως “Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Θήρας”. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης με 1200 μέλη. Επιπλέον, η Santo διατηρεί ιδιόκτητο αμπελώνα Πρότυπης Βιολογικής Καλλιέργειας είκοσι στρεμμάτων. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το «Ασύρτικο», το «Νυχτέρι» που είναι χαρμάνι από Ασύρτικο (85%), Αηδάνι (10%) και Αθήρι (5%) και το γλυκό κρασί «Vinsanto» που ωριμάζει για έξι χρόνια σε παλαιά γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το οινοποιείο διαθέτει έναν μοναδικό χώρο για το οινοτουριστικό του πρόγραμμα σε μια εξαιρετική τοποθεσία που προσφέρει εκπληκτική θέα στη Καλντέρα, κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από 600.000 επισκέπτες. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο αλλά συνίσταται. Επίσης, στο χώρο λειτουργεί εστιατόριο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Διεύθυνση: Πύργος, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 701
Τηλ: +30 22860 28058
Email:  info@santowines.gr

Οινοποιείο Vassaltis


Το οινοποιείο Vassaltis είναι ένα από τα πιο καινούργια οινοποιεία που χτίστηκαν στην Σαντορίνη. Δημιούργημα του Γιάννη Βαλαµπούς µαζί µε τους οινολόγους Ηλία Ρουσάκη και Γιάννη Παπαοικονόµου, ξεχωρίζει για την μοντέρνα αισθητική του κτηρίου και/που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία οινοποιεία στο νησί. Το οινοποιείο διαχειρίζεται 400 στρέμματα (ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα), παράγει δέκα ετικέτες και συνολικά 60.000 φιάλες. Η ετικέτα «Νασίτης» είναι ο συνδυασμός του Ασύρτικου με το Αθήρι και το Αηδάνι. Η «Σαντορίνη» είναι η βασική ετικέτα του οινοποιείου, παράγεται από 100% Ασύρτικο που έχει ωριμάσει για οκτώ μήνες με τις οινολάσπες. Τέλος, η «Σαντορίνη Βαρέλι» προέρχεται από 100% Ασύρτικο που έχει ωριμάσει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για επτά μήνες.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από τις 12:00 έως τις 20:00 και η κράτηση είναι απαραίτητη. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.
Διεύθυνση: Βουρβουλός, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 22211
Email:  info@vassaltis.com

Κτήμα Volcanic Slopes Vineyards


Ο δημιουργός του Volcanic Slopes Vineyards είναι ο Ματθαίος Αργυρός της οικογένειας Αργυρού που ίδρυσε το «Κτήμα Αργυρός» το 1903. Το οινοποιείο Volcanic Slopes Vineyards παράγει την ετικέτα «Pure Santorini” που εστιάζει στην ακρίβεια, την κομψότητα και την καθαρότητα του Ασύρτικου Σαντορίνης. Το φρούτο συλλέγεται από δυο αμπέλια ηλικίας δυο αιώνων στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Επισκοπή Γωνιά, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84 700
Τηλ: +30 22860 31368
Email:  info@vsvwinery.com

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού – Ηράκλειο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού – Λασίθι: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού – Λασίθι: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες