Οι σπουδαίοι οίνοι της Σαντορίνης και τα άψογα οργανωμένα οινοποιεία της έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη που προσθέτουν περαιτέρω αίγλη στο νησί έχουν κάνει τη Σαντορίνη διεθνή οινικό προορισμό.

5

Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού και το ιδιαίτερο μικροκλίμα του με την υψηλή ξηρότητα και τους συνεχείς δυνατούς ανέμους, υποχρεώνουν του αμπελουργούς να προστατεύουν τα σταφύλια δίνοντας στα κλήματα το χαρακτηριστικό σχήμα κουλούρας ώστε οι ρίζες τους να βυθίζονται στη γη για να βρουν υγρασία. Είναι οι λόγοι που η φυλλοξήρα δεν προσέβαλε ποτέ το νησί. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή οίνων με έντονη ορυκτότητα, πλούσια αρώματα και πολύπλοκη γεύση που τα φέρνει στις πρώτες θέσεις των volcanic wines σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης (μαζί με τον αμπελώνα της Θηρασιάς) απλώνεται σε έκταση 11.000 στρ. με κυρίαρχη τη λευκή ποικιλία το Ασσύρτικο. Άλλες λευκές ποικιλίες είναι το Αθήρι και το Αηδάνι (που μαζί με το Ασσύρτικο δίνουν το διάσημο γλυκό κρασί Vinsanto), το Κατσανό, το Ποταμίσι, το Πλατάνι, η Γαϊδουριά και οι ερυθρές Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(176997)
      ["id"]=>
      int(176997)
      ["title"]=>
      string(8) "sigalas3"
      ["filename"]=>
      string(19) "sigalas3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(734400)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(97) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/ta-krasia-tis-santorinis/attachment/sigalas3-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(39) "Photo: Οινοποιία Σιγάλα "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "sigalas3-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(176522)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-01-27 12:48:47"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-01-27 12:51:04"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/sigalas3-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

H αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (PDO Santorini) θεσμοθετήθηκε το 1971. Ξεχωριστή κατηγορία ξηρών οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη είναι το «Νυκτέρι», το παλιό και πολύ αγαπητό κρασί στους ντόπιους, με υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινο βαρέλι τουλάχιστον 3 μήνες. Στο νησί παράγονται 58 ξηροί οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (9 είναι Νυκτέρι) και 22 γλυκείς οίνοι (Vinsanto)

Σχεδόν όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, άριστα οργανωμένα και πολλά οργανώνουν υποδειγματικές ξεναγήσεις αλλά και γευσιγνωσίες σε pairing με τοπικά εδέσματα ή και γαστρονομικά πιάτα. Σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, τα κρασιά του σαντορινιού αμπελώνα καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της wine list.