Πλούσια κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή έχει η Λήμνος και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές για φαγητό.

18

Τα περισσότερα μαγαζιά προμηθεύονται ντόπια υλικά από μικρούς παραγωγούς και αναδεικνύουν την ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Τυριά, ζυμαρικά, αλεύρι και ζυμωτό ψωμί αλλά και κρεατικά παράγονται σε αυτόν τον τόπο και τροφοδοτούν τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Αυτά είναι τα πέντε μαγαζιά για φαγητό που ξεχωρίσαμε στη Λήμνο.

Πεζούλα

Στο ισόγειο ενός ωραίου δίπατου σπιτιού στεγάζεται η «Πεζούλα» και το σκηνικό συμπληρώνουν οι άνετες καρέκλες σκηνοθέτη, οι πολύχρωμες μαξιλάρες και οι γλάστρες με τους βασιλικούς. Εδώ από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σερβίρουν καφέ, πρωινό, brunch αλλά και μπέργκερς, γλυκά, κρασί και κοκτέιλ. Δοκιμάστε τον καπλαμά (η δική τους έκδοση κροκ μαντάμ με φέτες χωριάτικου ψωμιού, τριμμένο τυρί μελίχλωρο και 2 αυγά στην κορυφή), τη σαλάτα με πλιγούρι και φρέσκα λαχανικά και το μπέργκερ που εκτός των άλλων περιέχει και κασκαβάλι, ένα ντόπιο ημίσκληρο τυρί. Στα γλυκά ξεχωρίζουν οι ντόπιοι σαμσάδες, ένα σιροπιαστό γλυκό που φτιάχνουν στη Λήμνο με αμύγδαλο και σουσάμι, το οποίο σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι.

Info: Πλατεία Ηρώων, Μούδρος, Λήμνος, Τηλ. 22540 71059

Ριζά

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γαστροκαφενείο, αφού τα «Ριζά» στους πρόποδες του λόφου στο Ανδρώνι της Μύρινας είναι ένα σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιες πρώτες ύλες που οι ιδιοκτήτες τις ψάχνουν και τις κυνηγάνε και τον δεύτερο λόγο η δημιουργικότητα αλλά και η αναζήτηση της νοστιμιάς μέσω της απλότητας. Έτσι θα δείτε να σερβίρουν προζυμένια πιτάκια με φρέσκο τυρί, ελαιόλαδο, σταφύλια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή ζουμερό πεπόνι με τυρί, βασιλικό και πετιμέζι.

Το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά αλλά συνήθως θα βρείτε την ντόπια φάβα καλομαγειρεμένη, ψαρικά καπνιστά ή καρπάτσιο και κρεατικά όπως μοσχαρίσιοι κεφτέδες σχάρας με γιαούρτι και λάχανο τουρσί που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τα λαχανικά είναι από τον κήπο τους ή άλλους κοντινούς, τα όσπρια του νησιού, τυριά από ντόπιο παραγωγό και οι ιδιοκτήτες επεξεργάζονται οι ίδιοι τα ψάρια, φτιάχνουν τουρσιά και έχουν δικό τους καπνιστήριο. Στα γλυκά, δοκιμάστε τη δροσερή λεμονόπιτα, ενώ είναι ευκαιρία εδώ να δοκιμάσετε τα κρασιά της Λήμνου.

Info: Ανδρώνι, Μύρινα, Λήμνος, Τηλ. 22540 29519

Έννοια Πο’χς

Στη ντοπιολαλιά της Λήμνου, το όνομα σημαίνει μη δίνεις σημασία, μη σκας. Και είναι ενδεικτικό της ανέμελης ατμόσφαιρας που επικρατεί στην πλατεία του χωριού Λύχνα όπου βρίσκεται το μαγαζί. Το βασικό εδώ είναι η παρέα και το μοίρασμα του φαγητού και το σφιχτό μελετημένο μενού εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Από τη συλλογή τυριών από όλη την Ελλάδα και βέβαια και από τη Λήμνο μέχρι τον ταραμά με λάδι μαϊντανού και μαύρο σκόρδο, το καπνιστό σκουμπρί με παντζάρι και το ριζότο γεμιστά, θα γευτείτε ξεχωριστές γεύσεις με αγνά υλικά. Η καλή επιλογή σε μπύρες και αποστάγματα συμπληρώνει τον κατάλογο ιδανικά.

Info: Λύχνα, Λήμνος, Τηλ. 22540 71742

Καλουδίτσα

Στην πλακόστρωτη αυλή με τις πολλές γλάστρες και τα λουλούδια θα εκτιμήσετε την ιδιαίτερη γεύση που δίνει ο ξυλόφουρνος σε όλα τα φαγητά. Εδώ οι μαγείρισσες της ταβέρνας φουρνίζουν από το πρωί τις πίτες τους, τα γεμιστά, το αρνάκι, το ζυγούρι με ρεβίθια αλλά και το ζυμωτό ψωμί. Μη χάσετε τα τυλιγμένα στο χέρι ντολμαδάκια και τα κατιμέρια Λήμνου με μέλι και μελίχλωρο (μοιάζουν με πιτάκια ή τηγανίτες).

Info: Πλατύ Λήμνου, Τηλ. 22540 23611

Μαντέλλα

Τα ντόπια υλικά της Λήμνου χρησιμοποιούν στην κουζίνα για να φτιάξουν παραδοσιακά, καλομαγειρεμένα πιάτα όπως ο κρασάτος κόκορας με φλωμάρια (τα ντόπια ζυμαρικά), το κατσικάκι Λήμνου μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας μέχρι και άγριο κουνέλι στιφάδο. Πολλές οι επιλογές και για τους κρεατοφάγους με τα παϊδάκια και τη μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα να προέρχονται από κτηνοτρόφους του νησιού.

Info: Σαρδές, Λήμνος, Τηλ. 22540 61349

Διαβάστε ακόμα:

Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στη Λήμνο: Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού

Οι κορυφαίες ταβέρνες για κρεατοφαγία στη Νάξο και τα πανέμορφα χωριά στα οποία βρίσκονται

Κύθηρα: 5 σημεία με καλό φαγητό – Ντόπιοι μεζέδες, ευφάνταστα μενού